Soms ontvangen we mails waar we helemaal van smelten… Dit is zo’n voorbeeld. Lees zelf maar…
Kerstontbijt met kroketten: dat is onze traditie. Uiteraard zelfgemaakte kroketten volgens familietraditie. Mijn moeder heeft ze misschien wel 60-70 jaar gemaakt. Alleen met kerst. Helaas is mijn moeder overleden. Het recept is er nog en wij, familie, willen het voortzetten maar willen hier hulp bij. Dus uw hulp en ons recept. Is zo iets mogelijk? Bij ons thuis. Wat zou zoiets kosten? Graag uw reactie.
Ons antwoord:
Dit klinkt als een juiste uitdaging voor Stichting Kroket! Leuk!
Wij willen jullie graag helpen deze familietraditie nieuw leven in te blazen.
Het familierecept in een nieuw jasje
En inmiddels hebben wij deze familie voor het tweede jaar op rij geholpen om de kerstkroketten te maken! Wat is ons aandeel geweest? Allereerst hebben wij het oude familierecept vertaald naar het heden. De oudste bewaarde notitie van het familierecept was opgetekend in 1945. Door de overgrootvader van de huidige jongste generatie. Wij, van Stichting Kroket, zijn natuurlijk dol op dit soort traditionele recepten! Maar wij begrijpen ook dat de meeste mensen de tijd niet kunnen of willen maken voor deze ouderwetse tijdrovende recepten. In deze traditie was grootmoeder veelal 3 of 4 weekenden bezig met de krokettenmakerij. Allemaal voor het familie kerstontbijt. (Alle niet opgegeten kroketten worden traditioneel bewaard voor het paasontbijt!) Wij hebben dus ook gezorgd voor een sneller recept waarbij we gebruik maken van agar agar.
De kroketten worden nu met vereende krachten, inclusief de kersverse aanhang, op een middag gemaakt. Het huidige hoofd van de familie, tevens de brievenschrijver, maakt een dag tevoren het benodigde draadjesvlees klaar. Vervolgens maken ze in ongeveer 4 uur tijd, ruim 100 kroketten!
Thuis een krokketenworkshop organiseren
Lijkt het jou ook leuk om met je familie of vrienden bij jou thuis kroketten te maken onder begeleiding van Stichting Kroket? Dat kan! Het is wel belangrijk dat er voldoende ruimte is om te koken. De benodigde ruimte hangt af van de grootte van de groep. De hierboven beschreven familie beschikte over een open keuken, grenzend aan een ruime woonkamer. Met het plaatsen van een extra stukje tafel, was er voldoende ruimte om met 12 mensen aan de slag te kunnen. Bij een thuisworkshop nemen wij van tevoren door welk kookgerei er nodig is. Dit kan verschillen per recept. Alles wat niet in huis is kunnen wij meenemen.
Wat zou zoiets kosten?
Voor een workshop aan huis rekenen wij als basistarief € 155.- per workshopjuf (m/v). Daar komen onkosten bij, zoals ingrediënten, eventuele drankjes, indien nodig bijzondere materialen, een kilometervergoeding en eventuele parkeerkosten. Geïnteresseerd? Neem dan even contact met ons op!
Wanda schrijft | Sara redigeert